
Recept bulldeg:
Röd jäst 50 g
Smör (rumsvarmt) 200 g
Mjölk 3% 5 dl
Strösocker 2 dl
Kardemummakärnor 3-4 tsk
Vetemjöl special 14-16 dl (beroende på hur kladdig degen är och hur poröst man mätt upp den)
Bulldegsfyllning:
Kanelfyllning
Smör (rumsvarmt) 150 g
Rårörsocker 1 dl
Kanel (malen) 4 msk
Nutellafyllning
Tyvär inga mått, men.
Bred först på ett lager smör sedan ett lager nutella
Glasyr:
Mjölk 1/4 dl
Smör 20g
Florsocker 3dl
Florsocker 1tsk
Om du inte skurit upp smöret i bitar gör det nu.
Stöt kardemumman i en mortel.
- Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig.
- Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör. Blanda i mjölet.
- Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt smidig, ca 10 minuter.
- Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca 1/2 cm mellanrum.Täck med duk.
- När bullarna har jäst ihop ordentligt är de klara för gräddning, det tar ca 2 timmar Men först, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker..
- Sätt ugnen på 200°C
- Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter
- Glasyr: Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. Häll glasyren över bullarna och låt den stelna.