Bullar och bullängd

(kanel bullängd, recept nedan)
 
Nu är det dags för bullar och bullängder, glömer ofta bort vilket recept jag brukar göra.
Löser det med att slänga upp dom här.
 
Första gången jag gör bullängd så det blev inte den snyggaste precis :)
 
 
 
 
Recept bulldeg:
Röd jäst 50 g
Smör (rumsvarmt) 150 g
Mjölk 3% 5 dl
Strösocker 1½ dl
Kardemumma 1 msk
Vetemjöl special 11-13 dl (beroende på hur kladdig degen är och hur poröst man mätt upp den)
 
Bulldegsfyllning:
Smör (rumsvarmt) 150 g
Rårörsocker 1 dl
Kanel (malen) 4 msk
 
Om du inte skurit upp smöret i bitar gör det nu.
Stöt kardemumman i en mortel.
 
Smula ner jsästen i bunken du ska göra degen i.
Värm mjölken tills den är 37 grader (fingervarm).
 
Häll ner mjölken i jästbunken och rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt smör, socker och kardemumma.
 
Mätt upp 1 liter mjöl i en liter skål utan att skaka så den håller sig luftig.
Tillsätt mjölet i jästbunken kör degen i bakmaskin 15-20 min på medelfart.
Kan behövas tillsättas mjöl, degen ska nästan vara kladdfri känn på degen när den börjar släppa från kanten av bunken.
 
När degen är klar täcker du den med en bakduk i ca 45min.
 
Dela degen i två delar och kvala ut till en rektangel.,
Bre ut smör och strö på socker och kanel (hälften, du måste ha till din andra hälft av degen också ;) )
 
Rulla ihopp och dela på hälften.
Nu gör du antingen vanliga bullar och en längd.
 
För bullar:
Skär dina rullemed deg i ca 2 cm tjocka skivor och lägg med ändarna neråt i bullformar.
Låt jäsa ytterliggare under duk i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, på med pärlsocker och in i ugenn 8-12 min beroende på storlek.
 
 
För kanellängd:
Klipp din degrulle nästan ända ned till botten ca 2 cm tjocka skivor.
Dra ut den första biten tilll höger den andra till vänster osv.
Låt jästa ytterliggare under duk i ca 30 min
Vispa med uppvispat ägg och strö på pärlsocker
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: bullar, kanelbullar, kanellängd;

Kommentera inlägget här :